Resepi Laksa Utara Mudah Guna Sardin Tin - Ini Adalah Bellarina Natasya | Bella Jamal Resepi Laksa Utara Mudah Guna Sardin Tin

Trending

Resepi Laksa Utara Mudah Guna Sardin Tin

Hi korang! Minggu lepas Kak Bell mengidam nak makan laksa. Sempat menyinggah di pasar malam TTDI untuk mencari laksa. Sekarang ni, memang susah nak cari laksa yang betul-betul sedap atau kena dengan citarasa tekak ni. Jadi gigihlah Kak Bell buat sendiri laksa utara menggunakan ikan sardin dalam tin.

Resepi Laksa Utara Mudah Guna Sardin Tin


Laksa ni pun ada banyak jenis dengan pelbagai jenis kuah yang berbeza. Ada laksa Johor, laksa Penang, laksa Kelantan atau laksam, laksa Terengganu dan laksa Sarawak. Kak Bell sukakan Laksa Utara, Laksam dan juga Laksa Penang. Laksa dari negeri lain, tak berapa suka sangat. Kalau jalan-jalan ke Jusco Mid Valley, mesti tak lepaskan peluang makan asam laksa kat sana. Segenap alam bau asam laksa kat Jusco tu! Jadi, harini Kak Bell cuba resepi Laksa Utara. Setiap orang ada cara masakan laksanya yang tersendiri. Kak Bell ni cuba ajalah yang mana resepi yang mudah dan senang.

Asal-Usul Hidangan Laksa Utara

Laksa Utara adalah hidangan yang sangat terkenal di utara Semenanjung Malaysia. Menurut portal Asian Inspiration, laksa ini dikatakan pada asalnya sejenis mi pedas berkuah yang dibawa daripada pedagang-pedagang dari China ke Tanah Melayu satu ketika dahulu.

Hasil perkahwinan campur antara pedagang China dengan orang Melayu ketika itulah wujudnya masyarakat Peranakan. Maka dengan itu, dalam semangkuk laksa itu sendiri telah bergabungnya dua rasa iaitu mi sup (makanan China) dan pedas (selera Melayu). Dikatakan antara laksa tertua yang menjadi ‘pemula’ legasi laksa di Asia Tenggara ialah laksa Penang.

Asal-usul nama laksa

Difahamkan, asal-usul nama laksa mungkin diambil daripada perkataan Hindi dan Parsi, iaitu ‘lakshah‘; sebutan yang diberi untuk makanan jenis mi yang berkuah. Manakala daripada Bahasa Sanskrit pula, ia membawa makna ‘sepuluh ribu’, dipercayai bermaksudkan 10,000 ‘rasa’.

Resepi Laksa Utara Mudah Guna Sardin Tin


Selain itu, ada juga yang mendakwa laksa berasal daripada Bahasa Kantonis yang disebut sebagai “lɐ̀t sá” yang membawa makna ‘pasir yang pedas’, dipercayai bermaksudkan menu udang kering yang digunakan dalam kuahnya dan tekstur mi laksa itu sendiri yang agak kering.

Manakala satu lagi teori, laksa dikatakan berasal daripada Bahasa Hokkien yang menyebutkan laksa sebagai ‘lup-sup’ yang membawa makna ‘kering’. Daripada teori-teori yang ada, nama ‘laksa’ terhasil dari asimilasi bahasa Melayu.

Jenis-jenis Laksa

Ada macam-macam jenis laksa & rasanya pun mengikut negeri. Antaranya jenis laksa yang ada adalah:
  • Laksa Penang (asam Laksa)
  • Laksa Johor
  • Laksa Kuala Perlis
  • Laksa Kedah
  • Laksa Kelantan
  • Laksa Sarawak
  • Laksa Terengganu
  • Laksa Ipoh
  • Kari Laksa
  • Laksam

Laksa Kedah & Kuala Perlis ni tak jauh berbeza tetapi laksa yang lain-lain tu memang berbeza cara masak dan juga rasanya. Macam Laksa Johor akan gunakan spagetti dan kena makan dengan tangan. Baca juga Resepi Mee Kari Ayam Simple.

Resepi Laksa Utara Mudah Guna Sardin Tin

Untuk resepi laksa ni, Kak Bell tak gunakan ikan segar. Pakai ikan sardin dalam tin aje sebab nak senang punya pasal! Ianya lebih mudah dan praktikal. Okay, jom tengok bahan-bahannya.

Resepi Laksa Utara Mudah Guna Sardin Tin


Bahan A
1 paket laksa halus (400gram)
1 tin sardin saiz besar
Segenggam cili kering
2 biji bawang besar
4 keping asam keping
2 batang bunga kantan
Daun kesum
Belacan
Garam secukupnya
Air untuk kuah

Bahan B (dihiris)
Telur (direbus)
Timun
Bawang
Daun salad
Lada merah/cili api
Limau kasturi

Cara membuat laksa utara mudah:
1) Cuci ikan sardin denga air dan sosnya di buang. Kemudian blend hancur ikan sardin dengan sedikit air.
2) Kisar cili kering, bawang merah dan belacan (tambah sedikit air).
3) Masak ikan sardin yang dah dikisar dalam periuk + anggaran 2 senduk cili kisar.
4) Masukkan daun kesum, bunga kantan dan asam keping.
5) Biarkan mendidih dan tambahkan garam, serbuk perasa secukupnya.
6) Tambah air mengikut kepekatan yang disukai.
7) Untuk laksa, boleh rendam dahulu atau rebus sahaja di atas api.

Resepi Laksa Utara Mudah Guna Sardin Tin


Dah pun siap. Kejap je pun masaknya. Rasanya pun ok walaupun guna sardin dalam tin sahaja. Letak semua bahan B yang dah dihiris tadi sebelum dihidangkan.

Tips untuk Memilih Sardin Tin

Pilihan menggunakan ikan sardin dalam tin untuk resepi Laksa Utara adalah idea yang pintar bagi mereka yang ingin menyediakan hidangan ini dengan cepat dan mudah. Tetapi, agar rasa laksa anda tetap autentik dan enak, penting untuk memilih sardin yang berkualiti. Berikut adalah beberapa tips untuk memilih sardin yang terbaik:

Resepi Laksa Utara Mudah Guna Sardin Tin

Pilih Sardin dalam Minyak Zaitun: Sardin yang dikalengkan dalam minyak zaitun biasanya lebih enak dan berkualiti tinggi. Minyak zaitun akan memberikan rasa yang lebih lembut dan berperisa kepada ikan sardin.

Perhatikan Tarikh Luput: Selalu periksa tarikh luput pada tin sardin. Pilih yang masih lama sehingga anda mempunyai masa yang mencukupi untuk menggunakannya.

Kandungan Garam: Semak jumlah garam dalam tin sardin. Beberapa jenis sardin mungkin mempunyai kandungan garam yang tinggi, jadi pastikan untuk memperhatikannya untuk mengelakkan hidangan laksa anda menjadi terlalu masin.

Kesan Beku: Jika sardin dalam tin terlalu beku atau terlihat berketul-ketul, ini mungkin menunjukkan kualiti yang rendah. Pilih sardin yang lebih segar dan tidak beku.

Oklah, Selamat mencuba resepi Laksa Utara dengan ikan sardin tin!  

Resepi laksa utara mudah guna sardin tin recipe, resepi laksa sardin tin simple, resepi laksa penang guna sardin tin, resepi laksa ikan sardin, resepi asam laksa sardin aeon, resepi laksa johor sardin tin,

Bella Jamal

Hi! Bella Jamal is a part-time blog writer of Ini Adalah Bellarina Natasya. A long time ago graduated from the National University of Malaysia with a degree in Bachelor of Chemistry, now working as a Social Media Professional for Telco company. For any opportunities, can contact me at jbella8868@gmail.com

Previous Post Next Post