Clove Tea Benefits?

Hi korang! Suka tak minuman panas kopi atau teh? Balik2 asyik minum Starbuck aje kan. So harini kak bell try buat teh cengkih (clove tea). Teh cengkih ni merupakan salah satu pilihan bagi korang untuk flavorful tea dan paling penting sebagai teh panas yang berkhasiat.


Mostly, semua rumah mesti ada bunga cengkih kan? Kalau korang nak tau, aroma bunga cengkih tu datangnya dari bahan aktif pada cengkih yang dipanggil eugenol. Actually, minyak pati yang dipanggil eugenol tersebut yang memberi manfaat kepada kesihatan kita. Ianya boleh digunakan sebagai antioksidan, antikulat, antibakteria, afrodisiak, anti-virus, antiseptik, anti-radang (anti-inflammatory) dan juga kegunaan analgesik. Terdapat sekurang-kurangnya 36 bahan atau mineral yang berbeza pada cengkih. Yang paling utama ialah essential oil eugenol, kaya dengan kalium, natrium, fosforus, besi, mangan (manganese), serat fiber, iodin, vitamin K dan C, asid lemak omega-3, kalsium dan juga magnesium.

Di antara kegunaan cengkih :


Kak bell tertarik dengan item no.6 :Improves Respiratory Conditions. Ciri2 ekspektoran, anti-bakteria, dan anti-radang cengkih didapati sangat berkesan untuk sistem pernafasan untuk merawat selsema, hidung tersumbat, sakit tekak, jangkitan virus, asma, batuk kering, bronkitis dan pelbagai masalah sinus. Bagi sesiapa yang ada masalah ni, bolehlah cuba, mana tau boleh kurangkan sakit tersebut. Caranya:
-Minum dua hingga tiga cawan teh cengkih setiap hari. 
-Boleh tambahkan minyak cengkih dalam air panas & sedut wap aromatik. 
-Mengunyah satu atau dua biji cengkih secara tetap. 

Nak guna ni pun boleh. Fresh je bau cengkih. Pi cari kat Langkawi ek!


Senang je nak buat clove tea/teh cengkih ni. Buat je air teh macam biasa then letak aje 2,3 kuntum bunga cengkih. Siap! Kalau nak buat kenduri dengan air teh cengkih, boleh ikut cara-cara ni kay. Btw, step dalam bahasa inggeris. Kita malas nak translate!

Bahan-bahan:
1 cawan air panas
1 tbsp bunga cengkih
Spice grinder atau lesung (mortar and pestle)
Penapis

Steps:
1) When selecting the cloves, press on them with a fingernail to be sure some oil is released. This is a sign of quality and freshness.
2) Grind one tablespoon of whole cloves per cup of tea with a spice grinder or a mortar and pestle. The clove should not be completely pulverized into a powder but should be ground down to small pieces to allow for straining.
3) Bring one cup of water per cup of tea to a boil. Leave the pot over the heat source, but turn it off.
4) Add the ground cloves to the hot water. You can also add other herbs or spices, like dandelion or stevia, that you wish to include in the clove tea. Let the mixture steep for 10 minutes for a weaker-flavored brew and up to 20 minutes for a strongly-flavored brew.
5) Pour the tea through a mesh strainer to filter out the cloves. Dispose of the solids in the strainer, and the clove tea is ready to be served.
6) Sweeten the clove tea to taste with sugar or honey if desired.

Banyak je benefit dia selain kat atas ni. Kepada korang yang jenis burung hantu, sampai 3, 4 pagi pun tak boleh tidur, boleh lah mencuba teh cengkih ni yang digunakan untuk merawat insomnia. Kalau tak menjadi jugak, consult doctor ajelah yer!

Kredit:
http://www.top10homeremedies.com/kitchen-ingredients/top-10-health-benefits-cloves.html/3
http://www.livestrong.com/article/93626-make-clove-tea/

CONVERSATION

2 comments:

luqman zakaria said...

Boleh ke minum Bell? kalau i lambat lg la nak minum hehe..tak suka bau dia. minum Clenx tea pon menahan jer..hehe

Bella Jamal said...

Ok je luqqy. Macam letak daun pudina aje. Hihi

Instagram

Follow Us